Природа

Куфе багаторічна. Посадка та догляд у відкритому ґрунті, фото

Дуже незвичайною і досить цікавою рослиною є куфея. У дикорослому вигляді вона зустрічається лише в Америці, а точніше, у її південній та центральній частині. Така незвичайна назва походить від грецького слова «kyphos», яке перекладається, як зігнутий, кривий. Можливо, ця квітка знайшла таку незвичайну назву завдяки своїм вигнутим плодам. На землях Америки можна зустріти приблизно 250 видів куфеї, до них входять також однорічні напівчагарники і чагарники.

Як однорічна садова рослина куфею вирощують садівники, що проживають у північних широтах. Однак вирощують цю квітку і в кімнатних умовах. Чудово зимувати ця рослина може в південних районах, і її там вирощують найчастіше як багаторічний чагарник.

Цвітіння в куфе досить тривале і воно починається в березні, а закінчується лише в жовтні. У цей період його махрові кущики стають неймовірно красивими та вишуканими. Найчастіше цей чагарник садять у досить об’ємні вази або використовують бетонні контейнери.

З насіння однорічного виду цієї рослини одержують лаврову кислоту, застосування якої знайдено у хімічному виробництві. Садівники ж почали вирощувати цей чагарник зовсім недавно приблизно 15 років тому. Селекціонери вивели близько 10 нових видів куфеїв.

Характеристика рослин

Куфея – трав’янистий напівчагарник із сімейства Дербенникові, висотою не більше 100 см. Його ефектність під час цвітіння приваблює нових квітникарів любителів та професійних флористів. Підкуповує рослина також невибагливістю до догляду та легкістю розмноження. Невисокий, яскраво-зелений кущ густо покривають незвичайні сигароподібні квіти, що створює ніжний образ, що запам’ятовується. Цвітіння у культури тривале, а кімнатні рослини можуть тривати до 9 місяців.

Своє ім’я Куфея, квітка отримала від грецького «вигнутий» через незвичайну форму плодів. Народна назва – “сигаретна квітка” пов’язана з трубчастою формою численних кольорів. Куфея (посадка та догляд у відкритому ґрунті можлива практично для будь-якого регіону України, крім найпівнічніших) на півдні вирощується як садовий багаторічник. Але вже починаючи із середньої смуги кореневища Куфе гинуть взимку, тому рослину вирощують як однорічну або кімнатну.

У дикій природі Америки чагарник сягає зросту 1 м. Горшечні, домашні екземпляри куфеї вбирається у 50 див. Крона рослини гілляста, густа. Діаметр куща найчастіше можна порівняти з його зростанням.

Залежно від сорту, куфеї можуть мати прямостоячі, стелячі або пагінці, що стелиться. Ампельні гібриди використовують для підвісних кашпо. Листя куфеї дрібні, витягнуті, смарагдового відтінку. Квіти утворюються із пазушних бруньок з кінця березня до осінніх холодів. Квітки куфеї мають вигляд трубочки, що розкривається назовні шістьма невеликими пелюстками. Типове забарвлення пелюсток червоне, рожеве, біле, бузкове.

Відгинається частина віночка може бути зовсім невеликою або досягати 3 см в діаметрі. Часто найбільшими є 2 верхні пелюстки. Термін життя кожної окремої квітки не перевищує кількох діб. Для того щоб цвітіння тривало все літо, бутени куфеї, що відцвіли, слід акуратно обривати. Критичною для квітки температура –12 °С. Якщо морози в регіоні міцніші, рослину вирощують як однорічник або поміщають у контейнери.

На зиму таку квітку забирають у тепле приміщення, а на весь теплий сезон виносять на вулицю. Сучасна куфея налічує понад 270 різновидів. Найбільш затребувані з них можна вирощувати просто неба і вдома, підбираючи сорт по фарбуванню квітів і будові пагонів.

Розкинута

Невисока рослина, що стелиться. Стебла виростають до 40 см у довжину і сильно гілкуються. Листя Розкинутої куфеї дрібна, темно-зелена. Квіти найчастіше бузкові. Рідше зустрічаються білі чи пурпурові різновиди. Цвітіння починається із середини літа. Розкинуту куфею розмножують насінням. Посадковий матеріал рідко зустрічається у продажу, найчастіше цей сорт вирощують у ботанічних садах та оранжереях.

Бліда

Вид відрізняється розташуванням пагонів, що наростають у різні боки. Таким чином за кілька років рослина набуває вигляду невеликого, гармонійного кущика.

Сорт використовують як для вирощування горщика, так і для кашпо. Квітки Блідої куфеї численні, дрібні. Забарвлення бутонів винно-червоне. Цвітіння триває до морозів. Різновид легко розмножити живцями, заготовленими та висадженими восени. Наступного сезону молоді кущі Блідої куфеї зацвітуть вже до червня.

Ісополістна

Різновид, придатний для формування в стилі бонсай. Кущ Ісополістної куфеї наростає повільно і утворює крону не вище 50 см. Втечі відмінно гілкуються. Листя ланцетоподібне, яскраве, темно-зеленого кольору. Довжина пластин не перевищує 2,5 см. Пагони опушені. Квітки куфеї Ісополістної одиночні, трубчасті, ростуть з пазух листя. У природному середовищі рослини запилюють колібрі та великі метелики. Існують гібриди із золотистим кольором листя.

Квіти Ісополістної куфеї дрібні, білі, іноді мають рожевий або ніжно-бузковий відтінок. Рослина виглядає дуже вишукано та романтично. В Америці цей сорт називають хибним вереском або ельфійською травою. Зимостійкість куфеї Иссополистной не поширюється далі 9 зони. Рослина здатна переносити морози лише до –6 °С.

Ланцетоподібна

Цей різновид більший за інших родичів. Дорослий кущ досягає 90 см заввишки. Пагони хлистоподібні, сильноопушені, мають червоний відтінок. Листя дрібне, ланцетоподібної форми, світло-зеленого відтінку. Великі квіти в довжину досягають 3 см і зібрані в пухкі колосоподібні суцвіття. Забарвлення бутонів темно-бузкове.

Два верхніх пелюстки більші за інші, що надає кольорам екзотичного вигляду. Бутони починають розкриватися у другій половині липня. Цвітіння продовжується до середини осені.

Вогняно-червона

Найпопулярніша садова форма куфеї, що підходить для посадки в саду та для контейнерів. Висота дорослого куща не перевищує 50 см. Листя велике: довжина до 6 см, ширина близько 2 см. Форма пластин яйцеподібна, кінчик загострений. Забарвлення листя темно-зелене, насичене.

Пазушні квітки яскраві, червоні, з невеликим фіолетовим відгином. Діаметр трубчастого бутона не більше 2 см. Вогненно-червона куфея зацвітає в травні, але виносити її на відкрите повітря можна лише на початок червня. Сорт особливо любить тепло, не виносить нічних похолодань.

Види

У природі налічується близько 200 різних видів куфеї. Однорічні у процесі зростання досягають висоти 1 метр. Багаторічні – як правило, невеликі чагарники, що застосовуються при висадженні в бетонні вазони. У садівників та любителів кімнатних рослин найбільш популярні такі види:

Вогняно-червона Геля

цю квітку зазвичай вирощують як горщик, але її з великим успіхом можна садити в квітнику на дачній ділянці. У процесі зростання воно стає невеликим кущиком, на якому розпускаються яскраво-червоні квітки трубчастого вигляду. Розмножувати можна як насінням, так і живцями. Є кілька підвидів: у «Coan» квітки цегляно-червоні або кремові, а «Dynamite» цвіте раніше від інших видів яскраво-червоними квітками. Фото «Вогненно-червона Геля» дивимося нижче:

Ісополістна

невелика кущова рослина з Гватемали та Мексики. Схильно до тепла, але може зростати в умовах дощу та вітру. Виростає у вигляді куща заввишки до 50 см. Як правило, цей вид висаджується в ємності на балконах, у внутрішніх дворах. Дуже легко розмножується за допомогою живців. Квітки білого, рожевого або бузкового кольору, дрібні, але зазвичай на кущі їх з’являється дуже багато, і час цвітіння займає все літо . Нижче ми можемо побачити фото «ісополістної» куфеї:

Підготовка посадкового матеріалу та розмноження

Куфе можна розмножити декількома способами, найпростіший з яких – живцювання. Інші вегетативні методи також є ефективними. Насіння культуру розводять рідше, тому що пророщування більш трудомістке.

Розмноження насінням

Куфея (посадка та догляд у відкритому ґрунті можливі лише при хорошому прогріванні ґрунту та повітря) для раннього цвітіння на клумбах вирощується через розсаду. Оптимальні терміни для підготовки насіння – початок квітня. Цвітіння куфеї настає через 3 місяці після посіву, тому пізніша розсада викине бутони не раніше кінця липня.

Куфе багаторічна. Посадка та догляд за рослиною далі.

Послідовність робіт:

  1. Готують невеликі посадкові склянки. У денці роблять дренажні отвори.
  2. Субстрат для пророщування куфеї готують з листового або дернового ґрунту, додаючи торф та великий річковий пісок.
  3. Саморобну суміш обов’язково дезінфікують (прогрівають або виморожують).
  4. Наповнюють склянки субстратом без ущільнення. Грунт повинен залишатися пухким.
  5. Дрібне насіння куфеї розкладають по поверхні: по 2-3 насіння на склянку.
  6. Зверху посіви ґрунтом не присипають, а злегка притискають долонею.
  7. Поверхня рясно обприскують та накривають прозорою плівкою для ефекту парника.

При температурі +20 … +22 ° С сходи з’являються за тиждень. З цього моменту укриття можна зняти, а паростки куфеї встановити на сонячне підвіконня.

Куфе можна сіяти відразу у відкритий грунт, але так як схожість насіння невелика, частіше використовують посів на розсаду з наступною пересадкою. Сіянці готові до винесення на відкриту клумбу, як тільки з’являться 2-3 листочки.

Вкорінення живців

При обрізанні квітучих кущів куфеї можна отримати масу матеріалу для розмноження. Свіжі живці відмінно укорінюються і швидко починають цвісти. Хороші результати дає осіннє та весняне живцювання.

Послідовність робіт:

  1. Верхівки пагонів, отримані при обрізанні, очищають від нижнього листя.
  2. Занурюють живці в стимулятор коренеутворення.
  3. Заглиблюють пагони в пухкий субстрат.
  4. Субстрат для укорінення готують так само, як для розсади.
  5. Ємності знадобляться не менше 15 см глибиною.
  6. Після посадки живці поливають і накривають пластиковими пляшками, що зрізають.

Провітрювання імпровізованих парників проводять щодня, зволожують ґрунт за потребою. Сигнал до того, що куфе можна пересаджувати – поява нового листя. Але садівники воліють підрощувати живці в одній ємності щонайменше півроку. Так вдається отримати сильні, рясно квітучі рослини за один сезон.

Розмноження відведеннями

Метод вважається найпростішим і дає гарантований результат. Для такого розмноження вибирають будь-яке відповідне стебло у сортів, що стелиться. У прямостоячих куфе стебло можна не пригинати, а вкорінювати в прямому положенні.

Укорінення відведення:

  1. На стеблі роблять надріз на зручній висоті.
  2. Гнучку втечу притискають до землі і підгортають, для горщикових культур використовують невелику склянку з ґрунтом.
  3. Стоячу гілку у місці надрізу обмотують вологим сфагнумом, а поверх – поліетиленом.

При появі корінців, гілку можна відокремлювати від материнської рослини та висаджувати молоду куфею окремо. Зазвичай на утворення коренів йде не більше 10 днів, що набагато менше, ніж за інших способів розмноження.

Поділ куща

Простий спосіб розмноження, що підходить для багаторічних кущів куфеї.

Для отримання кількох кущів з одного старого виконують такі прості рекомендації:

  1. Викопують куфею із ґрунту.
  2. Укорочують усі пагони до 10 см.
  3. Розламують чи розрізають кореневище на кілька частин.
  4. Кожна ділянка повинна мати хоча б одне сильне, здорове стебло.

Кожну частину куща занурюють у розчин фунгіциду, потім відразу висаджують у вологий грунт. Пересадку з поділом найчастіше проводять навесні. Так можна омолодити дорослий кущ куфеї та отримати кілька квітучих, сильних рослин.

Умови цвітіння

Кавове дерево зацвітає навесні. Воно утворює парасолькоподібні суцвіття, що складаються з дрібних білих квіток. При цьому дерево видає приємний аромат.

ДОВІДКА. Кавове дерево відцвітає дуже швидко. Не пропустіть цей дивовижний момент!

Цвітіння
Також ви можете допомогти рослині зацвісти. Для цього акуратно потрясіть ті гілки, на яких з’явилися суцвіття. Ще один спосіб – взяти ватяну паличку або м’який пензлик і доторкнутися до квіток. Так станеться штучне запилення.

Після цвітіння починають зав’язуватися плоди. Вони дозрівають практично весь весняно-літній період, а в деяких випадках процес може затягтися на 1,5 – 2 роки.

ВАЖЛИВО! Щоб цвітіння кави було яскравим і незабутнім, йому потрібно давати відпочивати взимку. У період спокою доведеться зменшити поливи та виключити внесення добрив. Також треба трохи знизити температуру вмісту.

Підготовка ґрунту та місця посадки

Куфея (посадка та догляд у відкритому ґрунті передбачає вибір найсвітлішого місця в саду) потребує прикриття від протягів, або висаджується в місці під захистом великих рослин. Стіни, перголи, бордюри, високі квіти чи кущі, біля яких ростиме куфея, не повинні закривати її від сонячних променів.

До складу ґрунту культура невибаглива. Важливо забезпечити пухкість, легкість субстрату. Якщо ґрунт закислений, його рекомендують перекопати восени з додаванням доломітового борошна або порошкової крейди. Найкраще куфея росте на ґрунтах із нейтральною реакцією.

Алгоритм посадки

За будь-якого способу вирощування розсади куфеї, терміни винесення її під відкрите небо наступають не раніше, ніж мине загроза нічних похолодань. Теплолюбна культура не виносить не лише заморозки, а й значні коливання денних та нічних температур.

У теплому кліматі куфею висаджують на клумби до середини травня. У середній смузі і далі на північ розсаду можна пересаджувати в горщики або кашпо і виставляти в сад або на терасу тільки на літо. У кліматі, де куфея взимку вимерзає, її можна використовувати як однорічник, а восени зібрати з рослини насіння або нарізати живці.

Правила посадки куфеї:

  1. Клумби для культури готують наперед. На момент посадки грунт має бути досить пухким.
  2. Відстань між сіянцями або вкоріненими живцями залишають не менше 30 см.
  3. Лунки влаштовують трохи глибше і ширше, ніж кореневий ком розсади. На дно кожної корисно додати жменю деревної золи.
  4. Для багаторічників влаштовують дренажний шар, потім присипають трохи перегною, але в нього тонкий шар садової землі.
  5. Саджанці обережно витягують із склянок, намагаючись не зашкодити коріння.
  6. Встановлюють рослини в лунках, присипають грунт, а потім рясно поливають ділянку.

За бажання, восени, куфе можна викопати разом з коренем, пересадити в об’ємний горщик і до весни вирощувати як кімнатну рослину. З настанням тепла такий кущ омолоджують обрізанням, а влітку знову виносять просто неба.

Способи вирощування кавового дерева

Екзотична рослина можна виростити або з зерен, або з живця. Як виростити каву вибирати Вам. Найбільш популярний і швидкий варіант – це живцювання. Вже заземлений готовий живець з корінням можна придбати в магазині.

Тільки, на жаль, рослини, що прибули з іншого клімату (регіону), можуть почати хворіти і чахнути. На відновлення – акліматизацію їм знадобиться багато часу. Найкраще, якщо вдасться видобути живець від готового кавового дерева поблизу.

Догляд

Тропічна куфея потребує тепла та постійної вологості. При посадці на добре освітленому місці та регулярних поливах кущі відмінно розвиваються, не вимагаючи постійної уваги.

Обприскування та полив

Для нормального зростання куща та рясного цвітіння куфеє потрібний рясний полив. Молоді паростки та дорослі кущі вимагають щонайменше 3 поливів на тиждень. При цьому грунт повинен бути промочений на всю товщину залягання коріння. Навіть за наявності крапельного поливу, квіткарі рекомендують кілька разів на тиждень полити куфею додатково. Щоб волога не застоювалася біля коріння, необхідний хороший дренаж при посадці.

Для утримання вологи садівники рекомендують використовувати мульчування. На клумбах під куфеями чудово виглядає кам’яна крихта або дубова кора. Так зменшують випаровування вологи, а також зменшують ймовірність перегріву ґрунту вдень та його охолодження вночі.

Кущі куфеї відмінно реагують на обприскування та дощування. Попадання крапель води не шкодить суцвіттям. Взимку при продовженні вегетації в домашніх умовах поливи проводять рідше, але не припиняють. У цей час квітці достатньо одного рясного зрошення за тиждень.

Підживлення

Куфея не вимоглива до складу підживлення. При посадці та догляді у відкритому ґрунті, їй підбирають універсальне добриво, яким можна користуватися весь сезон. Оптимальний склад такого підживлення для куфеї – азот, фосфор та калій у рівних частках. Добриво вносять у рідкому вигляді, після чергового поливу, 1 раз на 15 днів.

Якщо при посадці в лунки додавали гній, починати підживлення варто з моменту появи бутонів. Весь час цвітіння можна проводити позакореневі обприскування спеціальними складами для квітучих культур із мікроелементами. Таку обробку кущів рекомендують повторювати кожні 2 тижні до закінчення бутонізації.

Обрізка

Зазвичай куфе самостійно формує гармонійний, красивий кущ. При необхідності виправити форму рослини, зайві частини зрізають садовими ножицями. За бажання отримати більш густу, гіллясту крону, кінчики всіх пагонів прищипують. Ісополістні сорти особливо добре реагують на укорочування стебел. Цим прийомом збільшують гіллястість, надають рослині будь-якої бажаної форми.

Обрізка дає садівникові велику кількість посадкового матеріалу. Восени можна зрізати пагони до довжини 10 см і вкоренити отримані живці. Можна залишити кущ куфеї в колишньому вигляді, перенісши його до приміщення. Такій квітці обрізка знадобиться навесні. З настанням тепла пагони вкорочують на 1/3. Зрізані стебла також добре укорінюються.

Пересадка

При пересадці дорослої куфеї дотримуються наступних правил:

  1. Кімнатним кольорам потрібна пересадка щороку, навесні.
  2. Куфею, що зимує на клумбі, краще не турбувати до моменту, коли потрібно омолоджувати кущ.
  3. Осінню пересадку з клумби в горщик проводять разом із грудкою землі. Зайві пагони при цьому прибирають, а ті, що залишилися, вкорочують, для полегшення адаптації.
  4. Ґрунт використовують із тим самим складом, що й для розсади. Дренажний шар на дні горщика з куфеєю є обов’язковим.

Коріння очищають і підрізають лише при виявленні гнилі або ґрунтових шкідників. Здоровим корінням куфеї вкорочування протипоказане. Після санітарного очищення кореневої грудки, його обов’язково ополіскують у розчині фунгіциду.

Оптимальні умови

Для тропічної куфеї оптимальним діапазоном температур вважається +18…+25 °С. Такий режим підходить квітці протягом усього року. При можливості забезпечити рослині зимовий спокій його залишають у приміщенні з температурою не нижче +12 °С. Куфея вимоглива до освітленості і не виносить протягів. Кущ може скидати листя за постійних потоків повітря. Тому місце на клумбі має бути захищене з боку переважних вітрів.

Для куфеї період спокою забезпечують після закінчення цвітіння. Зазвичай цей час з листопада до початку березня. Рослина можна містити при звичайній кімнатній температурі або винести в прохолодне приміщення (бажано не нижче +15 ° С). Полив проводять 1 раз за 7-10 діб.

Як правильно доглядати

Куфе вимагає ретельно догляду за своїм зовнішнім виглядом: обрізка зів’ялих квітів, засохлого листя і пагонів.

Деякі види цієї рослини вимогливі до поливу, який потрібно здійснювати досить часто та рясно. Однак після літнього періоду його частоту рекомендують скорочувати. Тільки в період цвітіння необхідно стежити за вологістю ґрунтового покриву, тоді як при нестачі вологи квітка швидко скидає бутони.

У кімнатних умовах Куфея добре почувається, але зимувати повинна при температурі не вище п’яти градусів. З настанням весняного періоду необхідне обґрунтування, щоб дати можливість розвиватися молодим пагонам.

Добре відгукується квітка на органіку, яку можна вносити протягом весняного та літнього періоду у вигляді водного розчину. Можна використовувати добрива для листових та квітучих рослин, які продаються у спеціальних магазинах.

Можливі хвороби та шкідники, способи позбавлення від них

Куфея (посадка і догляд у відкритому грунті піддає квітку високому ризику нападу шкідників та появи садових хвороб) в домашніх умовах менше схильна до інфікування.

Типові проблеми куфеї у відкритому ґрунті:

Грибкові хвороби Виникають від переливу. Характеризуються появою сірих плям на листі, розм’якшенням та загибеллю пагонів. Рекомендується пересадка у свіжий субстрат з очищенням коріння та обробкою фунгіцидами.
Борошниста роса Виявляється типовим білим нальотом на листі. Захворювання провокується грибком та надмірною вогкістю. Допомагає видалення уражених гілок та листя та обприскування розчинами фунгіцидів.
Жовті та руді плями на листі Показують нестачу заліза у ґрунті та поливній воді. Проводять підживлення та обприскування препаратами мікроелементів з обов’язковою присутністю Fe.
Павутинний кліщ На верхівках пагонів і листі з’являється тонке, липке павутиння. Комах і павутину змивають мильним розчином. Кущі обприскують будь-якими садовими інсектицидами.
Щитівка На листі з’являються дрібні руді горбки, які складно видалити. Листя починає в’янути, а бутони гинуть. Комах зчищають з листя за допомогою мильної води та щітки. Потім рослину обприскують та поливають розчином препарату Актара.

Для обробки хвороб і профілактики їх появи можна використовувати універсальні біофунгіциди: Фітоверм, Бактофіт. Декілька послідовних обробок, суворо за інструкцією, підвищать імунітет куфеї, а також захистять від інфекцій, що починаються.

Особливості

Краса Куфе привертає увагу квітникарів-аматорів та ландшафтних дизайнерів по всьому світу. За останнє десятиліття культура стала широко відома та отримала безліч яскравих, декоративних гібридів.

Серед позитивних якостей Куфе часто називають:

  1. Можливість використовувати квітку для формування різних композицій на клумбах чи оформлення бордюрів.
  2. Універсальність рослини: здатність квітів рости влітку на відкритій клумбі та в горщиках узимку.
  3. Хороше укорінення стебел, що дає багатий матеріал для розмноження.
  4. Здатність до тривалого цвітіння.

Серед недоліків куфеї іноді називають складність у дотриманні потрібного балансу вологості. Недостатній полив шкідливий для кущів, а надлишковий провокує грибкові інфекції. Тому для куфеї обов’язково влаштовувати дренажний шар при посадці та додатково полегшувати ґрунт добавками піску, сфагнуму, торф’яної крихти.

Куфе прекрасно виглядає в одиночних посадках або на тлі інших рослин. Рослі форми служать чудовим тлом для яскравих невисоких кольорів. Посадка розсади та догляд за тропічною красунею у відкритому ґрунті мало відрізняється від звичних садових квітів, а її незвичайна, стримана краса пожвавлює клумби, балкони, тераси з початку літа до глибокої осені.

Цікаві факти про куфе

Є тропічні різновиди куфеї, які вирощують тільки для того, щоб із насіннєвого матеріалу отримати масло, що своїми властивостями дуже нагадує кокосове або пальмове. Також насіння застосовується як сировина для отримання лаврової кислоти. Безліч інших видів культивують як через їх високодекоративний зовнішній вигляд, а також рослина служить відмінним медоносом. Квітки куфеї можуть залучати пташок-колібрі. Є повір’я, що якщо розмістити цю квітку в приміщенні, то вона здатна поєднувати людей. Найчастіше рекомендується ставити куфе в офісних приміщеннях, щоб вона допомагала налагоджувати контакти службовцям. У будинку, де цвіте ця ніжна рослина, завжди панує чуйна атмосфера сповнена доброзичливості.